Raw food neboli syrová strava představuje poměrně nový způsob zdravého stravování, kdy se potraviny (platí i pro nápoje) konzumují v co nejpůvodnější podobě. To znamená, že se jedí v syrovém či čerstvém stavu, ohřáté či usušené do maximální teploty 42-45 °C. Nepatří sem tedy nic vařeného, pečeného, smaženého, grilovaného ani fritovaného. Jedná se o takový způsob stravy, při němž tělo není zatěžováno zbytečnými chemikáliemi, éčky, barvivy, konzervanty, umělými sladidly, rafinovaným bílým cukrem a podobnými potravy. V úvahy nepřipadají ani živočišné bílkoviny (mléko, sýry, maso), protože jsou pro tělo nepřirozené.
Pokud jsou dodržena všechna tato kritéria raw food, budete konzumovat jídla bohatá na vitamíny, minerály, enzymy, vlákninu a antioxidanty. Potřebné bílkoviny jsou pak získávány hlavně ze zeleniny (především zelených listů), oříšků a semínek. Žádný živý tvor tak kvůli tomuto typu stravování nepřijde k úhoně.
Mezi povolené suroviny patří mrazem sušené ovoce, protože během procesu lyofilizace teplota nepřekračuje 42 °C, proto patří do jídelníčku raw strávníků. Ti si je rádi přidávání do jogurtů, kaše či rostlinných mlék. Příkladem může být pohanková kaše s malinami. Pohanka se nechá 24 hodin klíčit, přisypou se do ní sušené maliny, zalije se medem, rozmixuje a chutná snídaně či svačina je na světě.
Hlavním chodem by mohlo být cuketovo-houbové tagliatelle: sušené houby se nechají přes noc namočené, poté se slijí, okapají a dají přes noc marinovat do směsi olivového oleje, soli, pepře, petrželky, rozmarýnu a česneku. Na přípravu omáčku potřebujete oloupané hlízy topinambur nakrájené na kousky a spolu s naleženými houbami se vše rozmixuje a nechá odpočinout v lednici. Oloupejte cuketu a škrabkou ji nakrájejte na „tagliatelle“, osolte a nechte vypotit. Poté zabalte do utěrky, zasypte šafránek a promíchejte s omáčkou.
Z dezertů jmenujme jednoduchý dort z rozmixovaných pekanů, mandlí, sušených meruněk, to vše zalité pomerančovou šťávou. Těsto se vtlačí do formy a nechá ztuhnout v lednici. Na náplň budete potřebovat přes noc namočené kešu, agáve sirup, kokosovou vodu, pomeranč a kakao – vše se rozmixuje – potřete korpus a opět nechte ztuhnout. Ozdobte strouhaným kokosem nebo kousky pomeranče.